Dne 11.12.2019 smo imeli v Domu na Tereziji praznik kolin, tako zvani furež. Izvedeli smo marsikatero zanimivost o furežu, o tem, da je bil to nekoč pravi praznik, ki je po navadi trajal tudi do tri dni. Moški so opravili bolj fizična dela, zaklali prašiča, spustili kri in potem delali klobase. Rezali so tudi »špeh« za ocvirke, zadnji dan pa so naredili tudi tunko. Ženske so poskrbele za obilno večerjo, pa tudi rujne kapljice ni manjkalo.

Tudi stanovalci so obujali spomine na čase, ko so imeli tudi nekateri od njih praznik kolin. Povedali so nam, da so redili prašiče in potem delali klobase, ocvirke, nekateri tudi zaseko in paštete. Na današnjem dnevu kolin so aktivno sodelovali v ribanju zelja; zelje so začinili s celim poprom ter lovorjem, dodali sol in ga dobro zmečkali, da ga je »zalila« voda. Kisalo se bo približno 3 tedne. Nekateri so se pogumno lotili rezanja špeha, iz tega so potem nastali ocvirki. Zamesili smo tudi za domačo ocvirkovo potico in jo lepo in enakomerno opotičili in željno čakali, da se bo spekla. Še topla nam je šla zelo v slast.

Največ pa se je dogajalo pri g. Vidmarju, mesarju z dolgoletnimi izkušnjami. Skupaj s stanovalci so delali prave klobase, katere smo potem tudi degustirali, zraven pa je bil še topel domač kruh, ravno takšen, kot so ga stanovalke včasih pekle doma.

Razšli smo se s polnimi želodci in mislijo, da se vidimo ob letu osorej.

 

Final Tiles Gallery id=513 does not exist

 

 

Koline
Skip to content