Z naraščanjem življenjske dobe, narašča tudi število obolelih ljudi  za demenco. Alzheimerjeva bolezen je  najpogostejši vzrok demence, ki se začne neopazno in postopoma napreduje.

  1. september je svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. Po svetu se organizirajo sprehodi, Sprehodi za spomin, kjer gre za srečanje oseb z demenco, svojcev in širše javnosti, ki skupaj opozarjamo na to, da osebe z demenco zaslužijo enakovredno obravnavo v družbi.

Dogodek, Sprehod za spomin smo v Domu upokojencev Franc Salamon  Trbovlje organizirali 23. septembra. Zbrali smo se stanovalci, svojci, zaposleni, prostovoljci in se sprehodili po “dolini”.

V preteklih letih našega življenja v Domu na Tereziji se je “dolina”  in mi z njo, bogatila in črpala drobce  iz bogate zakladnice našega življenja, predvsem  na socialno kulturnem življenju, nam pripeljala dolino v hrib,  na Terezijo.

Zaradi že znanih razmer, ko so se ob zvokih, govorih in petju okoli Doma odstirale zavese, odpirali balkoni in okna, skozi katera se je kot dim zvalila glasba, se dotaknila src, orosilo se je oko,  z mislijo, nismo pozabljeni.

Podali smo se na pot, v dolino. Začeli smo na ploščadi pred Domom, se ustavili v trboveljskem mestnem parku.

Stanovalce in vse udeležence Sprehoda za spomin je direktorica Doma,  Danica Hren pozdravila in nam predstavila vsebino Sprehoda za spomin. Predstavila je tudi vse dosedanje aktivnosti Doma s stanovalci z demenco, vključno z izvajanjem Demenci prijazne točke.

Vsi udeleženci Sprehoda za spomin iz našega Doma, zbralo se nas je krepko čez trideset,  smo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni simbolizirali z modrimi baloni, ki smo  jih na  koncu sprehoda spustili v vesolje, z željo, da se osebam, ki imajo težave z demenco, čimbolj pomaga.

Naše poslanstvo smo tako s strani stanovalcev doma, sodelavk in sodelavcev, kakor tudi s strani svojcev  s tem še nadgradili, tako, da nam je v ponos, da smo nadaljevali s tem našim delom, ki ga imamo v Domu za naše stanovalce obolele za demenco.

 

V našem Domu imamo Gospodinjsko skupino Dušica, ki je na negovalnem delu doma, skupina šteje dvanajst stanovalcev, ki imajo težko stopnjo težav z demenco.

Skupina deluje cca 15 let, ime je dobila po prvih dveh zaposlenih v skupini, ki so imele ime, Duška.

V našem Domu imamo tudi skupino stanovalcev z demenco, ki domuje  na stanovanjskem delu, vključuje dvajset stanovalcev, ki imajo lažjo in srednjo stopnjo demence.

Skupina je organizirana kot gospodinjska skupina, imenuje se Gospodinjska skupina Kofetarice, saj jim je kava najljubši poživitveni dodatek dneva.

Prav tako imamo Demenci prijazno točko, s kateri pomagamo tudi vsem tistim, ki so zainteresirani za pomoč pri premagovanju  težav z demenco,  v ožjem  in širšem  okolju Občine Trbovlje.

Zavedamo se, da imamo v Domu premalo tovrstnih namestitvenih  kapacitet, zato v skrbi za pomoč starejšim občanom Trbovelj, ki imajo tovrstne težave, pomagamo s storitvijo Pomoč na domu in seveda tudi z Demenci prijazno točko, kjer  tudi zunanjim interesentom nudimo strokovno pomoč.

Iz srca se zahvaljujem vsem stanovalcem v Domu, vsem sodelavkam in sodelavcem, obiskovalcem Doma, da s skupnimi močmi resnično nudimo človeško toplino in vso pomoč, da stanovalci z demenco čim lažje prebrodijo to svojo drugačnost, ker resnično je, da živijo v svojem svetu, kljub temu so nam dragoceni diamanti in imamo načelo, da je Prijazno biti prijazen.

Srečno iz Doma na Tereziji!

Direktorica Danica Hren z zaposlenimi, stanovalci in svojci Doma

 

Final Tiles Gallery id=816 does not exist
Sprehod za spomin
Skip to content