Velika noč je največji krščanski praznik. Praznuje se na prvo nedeljo po prvi pomladni luni. Družina se na ta dan po maši usede k praznični mizi, ki je obložena z dobrotami: s šunko, hrenom, kruhom, potico in pirhi. Pirhi naredijo praznike še bolj slovesne in imajo zelo močno simboliko. Ta pravi, da je Kristus ob vstajenju odprl svoj kamniti grob prav tako, kakor mladi ptič, ki prebije jajčno lupino, ki ga obdaja.

Rdeča barva pirha – ki je še danes najbolj razširjena – pa predstavlja Kristusovo kri. Rdeča barva je zelo močna barva in jo že od nekdaj povezujejo z življenjsko vitalnostjo. Po ljudskem izročilu ime prvega človeka Adama v hebrejščini pomeni “rdeč”. (Damjan J. Ovsec – Velika knjiga o praznikih.)

Vsako leto barvamo tudi v skupinah starih za samopomoč, letos smo združili moči in vsi  skupaj barvali v jedilnici doma. Pri tem prijetnem opravilu vsi neznansko uživamo. V delovni terapiji smo izdelali posebne košarice, ki bodo s pirhi krasile dnevne prostore.

Velikonočne praznike zaključujemo z velikonočno mašo, ki se je bodo  udeležili stanovalci doma, sosedje, župnijski pevci. Predstavniki Karitasa obiščejo stanovalce po sobah in jim darujejo pirh.

 

Final Tiles Gallery id=417 does not exist
Barvanje jajčk
Skip to content