Slovenske novice prinašajo pripoved o življenju v našem Domu v Trbovljah in v Enoti Prebold.

»Čas epidemije je lahko tudi izjemna priložnost za strnitev vrst ter oživitev tistih najbolj plemenitih civilizacijskih vrednot. Obdobje karantene je preizkušnja naše solidarnosti in empatije. Tega se še kako zavedajo tudi v Domu upokojencev Franc Salamon Trbovlje; ta svetla lisa v poplavi grenkih novic ima sicer še svojo preboldsko enoto. Pri njih so stopili skupaj, v kriznem obdobju jih je povezala prav znamenita knapovska solidarnost, prepričani so, da je gotovo močnejša od vsakega virusa,« so zapisali uvodoma in imajo prav.

Vemo, zakaj smo tu,  predano skrbimo za naše stanovalce in ostajamo povezani. Tako bo  ostalo tudi, ko bodo ti negativni časi enkrat za nami.

Več o tem si lahko preberete v spodnjem prispevku, ki ga je objavil gospod Lovro Kastelic v Slovenskih novicah, v soboto 18. aprila 2020, Dan v novicah.

»Zdaj pojejo vsak iz svoje sobe«

V domu upokojencev v Trbovljah so vsi zdravi.

Zaščitne maske si šivajo kar sami

 

slika01

 

Marta Abdič je priklopljena na svetovni splet in kramlja z domačimi. Foto: DSO Trbovlje

Čas epidemije je lahko tudi izjemna priložnost za strnitev vrst ter oživitev tistih najbolj plemenitih civilizacijskih vrednot. Obdobje karantene je preizkušnja naše solidarnosti in empatije. Tega se še kako zavedajo tudi v Domu upokojencev Franc Salamon Trbovlje; ta svetla lisa v poplavi grenkih novic ima sicer še svojo preboldsko enoto. Pri njih so stopili skupaj, v kriznem obdobju jih je povezala prav znamenita knapovska solidarnost, prepričani so, da je gotovo močnejša od vsakega virusa!

slika02

 

 

Justina Ferdin je le še ena v vrsti stanovalk trboveljskega doma, ki so se v teh dneh popolnoma prilagodile krizni situaciji. Foto: DSO Trbovlje

»Neizmerno smo veseli, da smo v domu še vsi zdravi, seveda pa si prizadevamo, da tako tudi ostane,« je uvodoma dejala direktorica Danica Hren. Še kako je hvaležna in pomirjena, da imajo na voljo zadostno količino zaščitnih sredstev, da so njihovi zaposleni ustrezno zaščiteni, njihovi stanovalci pa varni. Pri tem jim stoji ob strani uspešno trboveljsko podjetje Dewesoft, ki jim je že kmalu darovalo obilo zaščitne opreme, zraven družno dihajo še Občina Trbovlje, Zavod RS za blagovne rezerve ter Civilna zaščita Trbovlje, jasno, v sodelovanju s požrtvovalnimi gasilci, »zaščitne maske pa si šivamo kar sami«, je poudarila Hrenova. »Vsi skupaj se trudimo, da zaloge sproti dopolnjujemo. Da smo še vedno vsi zdravi, se moramo iskreno zahvaliti tudi našim predanim zaposlenim in izvrstnima domskima zdravnikoma dr. Nejcu Kotniku in dr. Darji Logar iz Zdravstvenega doma Trbovlje, ki tako skrbno varujeta  zdravje naših uporabnikov.«
620 jih uspešno kljubuje epidemiji.

Čeprav obiski zaradi preprečevanja širjenja okužb še niso mogoči, ostajajo tesno povezani, svojce in stanovalce pa nenehno spodbujajo, da so v stalnem stiku tudi po telefonu ali s pomočjo sodobne tehnologije in videa na daljavo. Zaposleni z veseljem poskrbijo za fotografije in za vse tiste informacije, ki jih kot žejni v puščavi potrebujejo svojci. Vsak dan odgovarjajo tudi na njihova vprašanja in klice. »Zares smo hvaležni, da omejitve tako stanovalci kot svojci sprejemajo z največjim možnim razumevanjem, ob tem pa ne pozabijo na besedo spodbude in pohvale našim zaposlenim,« je dejala Hrenova.

Hotelske storitve v domu za starejše

slika03

Direktorica DSO Trbovlje Danica Hren. FOTO: DSO Trbovlje

 

Oskrba njihovih stanovalcev se odvija po ustaljenem urniku, vseeno pa sta življenje in delo v domu dodobra predrugačeni, jasno, to obdobje ne omogoča druženja in skupnih dogodkov. V običajnih razmerah so s stanovalci sicer večkrat tudi kakšno zapeli, a se ne dajo in sporočajo, da se tudi v kriznem času po domu še vedno razlega slovenska pesem, le da pojejo zdaj vsak iz svoje sobe.

Virus ni mogel do živega niti tradicionalnim in domačnim vonjavam, saj po celem domu še vedno zadiši po priljubljenem kuhanem kompotu, kavici in drugih dobrotah, no, drugače je pravzaprav le, da jim vse tisto, kar potrebujejo in kar si oskrbovanci zaželijo, zdaj prinesejo, kot v kakšnem luksuznem hotelu, naravnost v sobo. Pa še nekaj: bife so začasno spremenili v priročno trgovinico, da lahko stanovalcem prinesejo tudi kakšno malenkost, ki bi jim jo sicer svojci.

Dom so, skladno s strokovnimi priporočili, razdelili na tri območja, ki omogočajo ločitev zdravih stanovalcev od stanovalcev s sumom na okužbo in obolelih. Na njihovo srečo to še ni bilo potrebno.

Vsa zdravstvena in socialna oskrba potekata poslej individualno, in sicer po sobah stanovalcev, kar je le še dodaten napor za zaposlene. A po knapovsko se ne dajo: trenutnim razmeram kljubujejo namreč s prvovrstno viteško predstavo, vrhunsko prizadevnostjo in obilo dobre volje. Tudi zato je 400 stanovalcev in 220 zaposlenih v Trbovljah in Preboldu še vedno zdravih.«

 

Poleg omenjene pozitivne novice, tako kot vedno, še nekaj pozitivnih novic, najbolj pomembno pa je, da smo v obeh domovih še vedno zdravi in da še vedno izvajamo vse možnosti, ki so na voljo, da omilimo vsebino tega našega drugačnega življenja v Domu.

Vse dobro in zdravo vam pošilja direktorica s stanovalci, z zaposlenimi in s svojci Doma na Tereziji in Enoti Prebold.

 

V domu upokojencev v Trbovljah so vsi zdravi
Skip to content