Naj bo življenje polno radosti in radost polna življenja. Tako se je začela naša prireditev ob podpori projekta Celovita obravnava demence v lokalnih okoljih.

Dvorano Delavskega doma Trbovlje smo napolnili  z dobro voljo in pozitivni duhom, naši najmlajši prijatelji, zborček Murnček iz vrtca enota Mojca Trbovlje so nam zapeli pesem Midva sva dva gusarja ter zaplesali Urca.

Skozi celotno prireditev se je vila rdeča nit, Spomin. Spomin. Kaj sploh je spomin? Naše življenje.  Sestavljanka našega življenja, ampak ta sestavljanka se lahko tudi spreminja, nihče nima popolne sestavljanke. In vedno je prostor za novo sestavljanko.

Zato je pomembno, da smo dejavni, ustvarjalni, da smo vpeti v družbo, v kateri čutimo tako socialno kot psihološko varnost.

Pogovarjali smo se o spominu, ki je povezan z našimi možgani, smo se za popestritev prireditve odločili vpeti posebno Trboveljsko performarko, ki deluje na področju humanizacije tehnologije in  je del institucije, ki visoko tehnologijo razvija. Humanoidno robotko Evo.

V pozdravnem govoru so nas  nagovorile direktorica Doma Danica Hren, podžupanja Občine Trbovlje Maja Krajnik, predsednica združenja Spominčica Štefanija L. Zlobec.

Kot nam je zaupala humanoidna robotka Eva je glasba umetnost aranžiranja zvoka. Je ena od univerzalnih kulturnih vidikov vseh človeških družb.

Pravijo, da je glasba polna življenja, zato naj bo življenje polno glasbe. Zaigrala sta nam na klavir Tara Vozel, pod mentorstvom Urške Meglič, na kitaro pa je zabrenkal Gal Murko, pod mentorstvom Matije Dolenca.

Generalni sekretar Združenja Spominčica David Krivec nam je predstavil projekt Celovite obravnave demence v lokalnem okolju.

Na oder so prišli zagnani ustvarjalci različnih starosti, učenci Osnovne šole Tončke Čeč, ki so nam zaplesali na pesem skupine Čuki: Zvočnik na pločnik ter Vokalna skupina učiteljic OŠ Tončke Čeč  s pesmijo Kjer je sonce in Šuštarski most.

Slavnostno prireditev so zaključili stanovalci Doma z glasbeno skupino Nohšiht in Žoga bandom.

Prisluhnili smo tudi  predavanju prof. dr. Zvezdana Pirtoška, Med pozabljivostjo in demenco ter predstavitvi dr. Maše Jazbec Mikkel in Tine Zadravec,  Uporaba humanoidnega robota pri osebah z in brez demence.

Med predavanji so nam zaigrali Avsenikovi priredbo I. Avsenik  potpouri

Ansanbel flavt: Klara Gostej, Barbara Černe, Neva Hudarin, Lara Gričar, Hana Stošički, Magda Klančišar

Tolkala: Peter Jeretina

Klarinet: Dominik Hribovšek

Klavir: Amna Ekinovič

Bas: Matija Dolenc

Mentor: Barbara  Černe ter

 

  1. Grabar: Sloveniji

Magda Klančišar, flavta,Barbara Černe, flavta,Gaber Drobnič, klavir,Matija Dolenc,

bas kitara ter Peter Jeretina, tolkala.

 

 

Ob izvedenih delavnicah smo zaključili z mislijo: » Družimo se, podpirajmo ustvarjalnost in domišljijo ter kreirajmo sestavljanke našega življenja.«

  

Naj bo življenje polno radosti